Moederschap

Een bedtijd trucje dat ons leven verandert

bedtijd trucje

Vorige week, maakte ik een opvoedingsfout…

Martijn en Luicia hadden een bingo-spel gewonnen, dus ik zei dat ze een speciaal drankje mochten kiezen als prijs. We liepen naar de bodega, en – omdat ik een enorme softie ben geworden tijdens de pandemie – overtuigden ze me om ze hun allereerste cola’s te laten halen. En toen, om onbekende redenen, liet ik ze die drinken na het eten.

Om 21.00 uur, als ze naar bed gaan, zijn deze jongens helemaal opgefokt. Ze kronkelen rond in bed als puppies, en er is geen einde in zicht. We lezen, we kletsen, we zingen, we knuffelen, en nog steeds zitten hun lichamen vol met cafeïne-energie.

Uiteindelijk had ik een laatste-greep idee. “Anton, waarom leid jij niet een meditatie?” vroeg ik, omdat ik me herinnerde dat zijn leraren op school meditaties deden. Hij stemde in, en we rolden allemaal op onze rug.

“Strek eerst je benen uit, strek dan je armen uit,” zei hij, heel langzaam. “Adem nu in door je neus en uit door je mond…adem in door je neus en uit door je mond…”

We voelden ons al meer ontspannen. “Nu, maak je lichaam zwaar,” vertelde hij ons. “Doe alsof je door water valt. Doe alsof je door lijm valt, maar het is niet kleverig. Denk nu aan een plek waar je van houdt. Stel je voor dat je op het strand ligt, voel de zon op je gezicht, hoor het geluid van de golven.” Toen vroeg Anton ons om de zolen van onze voeten tegen elkaar te zetten, om een cirkel te maken met onze benen. “Leg nu je hand op je hart en denk aan je dierbaren,” fluisterde hij. Ik begon bijna te huilen!

Na ongeveer vier minuten meditatie waren beide jongens stil. En plotseling hoorde ik een klein gesnurk. Ze waren in slaap gevallen.

Ik kon niet geloven hoe snel het werkte. De volgende vijf nachten deden we meditaties voor het slapengaan; ze vielen niet altijd in slaap, maar ze werden wel ontspannen en stil. Een keer, tijdens een meditatie, maakte ik langzaam een lijst van iedereen die van hen hield, wat zo veilig en aardend voelde (voor mij tenminste!); en een andere keer concentreerden we ons op het stijgen en dalen van onze buiken terwijl we ademhaalden. Hier is een script voor een andere meditatie, als je wilt.

Heb jij ooit meditatie voor het slapen gaan geprobeerd? Ik kijk ernaar uit om meer te onderzoeken, en deel alsjeblieft alle tips of ervaringen die je hebt! Ik ben een en al oor…