Gezondheid

Verrassende oplossingen voor fysieke en emotionele ‘technische’ stress

Oplossingen voor fysieke en emotionele stress

Waarom zijn mensen, vooral zware technologiegebruikers, stijf en gespannen en ongemakkelijk? Wat doen we verkeerd?

Ten eerste zijn mensen zich er niet van bewust hoezeer we reageren op prikkels om ons heen. Als er iets op het scherm staat, reageren we automatisch. We weten niet dat we dat doen. Als je in een vliegtuig zit en iemand naast je opent zijn computer, gaan je ogen open. We noemen dat valkuilen, en daardoor worden we altijd geactiveerd.

Twee, we zijn ons niet bewust van onze lage spanningen. Een belangrijke bijdrage die we hebben geleverd aan het veld was het monitoren van mensen, hun fysiologie. Iedereen zegt, “Ik ben ontspannen.” Maar als je ze controleert, hebben ze schouder spanning en ze zijn zich er niet van bewust. Je kunt mensen trainen om geen spierspanning te houden. Toen we typemachines gebruikten, had de taak intrinsiek een afwisseling van bewegingen, zodat de spieren samentrokken en dan ontspanden. Nu zitten we bevroren achter de computer.

Drie, we hebben de neiging ons lichaam in te klappen. We weten niet dat we dat doen. Het drukt onze buik samen en zorgt ervoor dat we oppervlakkig in onze borst ademen. Dit beïnvloedt onze emoties, het beïnvloedt onze stemmingen, en we hebben meer toegang tot hopeloze gedachten.

Waarom zijn mensen, vooral zware technologiegebruikers, stijf en gespannen en ongemakkelijk?

En de vierde component is volgens mij ergonomie, en dat is nu echt een uitdaging. U werkt waarschijnlijk op een laptop, en een laptop is altijd een compromis. Er zijn oplossingen te vinden, maar ze zijn allemaal individueel.

Vanuit evolutionair perspectief zijn we ontworpen om zitten, lopen, zitten, activiteiten, enzovoort, af te wisselen. Nu zitten we alleen maar, en dat schaadt onze gezondheid omdat we ons tweede hart niet activeren. Wat bedoel ik met tweede hart? Je beenspieren. Je beenspieren moeten episodisch geactiveerd worden om de lymfe en het veneuze bloed te laten circuleren.

Als je de hele tijd staat, zoals kassières bijvoorbeeld doen, zwellen je benen een beetje op. De reden is dat de spieren niet worden geactiveerd als je zit. Wanneer de spieren af en toe aanspannen, knijpen ze de aderen dicht, en de aderen hebben eenrichtingskleppen, dus dit helpt het bloed terug naar het hart te brengen. Hetzelfde geldt voor de lymfe.

Als je onderuitgezakt zit, druk je je buik samen zonder dat je het weet. Dat betekent dat als je ademt, er geen beweging in je buik is. Het zit allemaal in de borstkas. En dat betekent dat de lymfe die door de lymfevaten in de buikholte stroomt, in het gedrang komt.

Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat alles wat we zien door het lichaam als echt wordt geïnterpreteerd. Tot de twintigste eeuw was het enige wat onze ogen binnenkwam, wat echt was. Dus we hebben geen mechanisme om te zeggen: Dit is niet echt.

Als ik naar een video kijk en het is stressvol, reageer ik automatisch alsof het echt is in mijn lichaam. Iedereen heeft die ervaring wel eens gehad. Je kijkt naar een horrorfilm, en je vindt het daarna moeilijker om te gaan slapen. Je loopt buiten en je denkt, ik zie de wereld als gevaarlijker bijvoorbeeld als ik naar het nieuws kijk over gruwelijke moorden,

Hoe bestrijden we stress?

Hoe gaan we dit allemaal tegen?

Stap één, wees je ervan bewust dat wanneer we het voelen, het bijna te laat is. Als we achter de computer werken, gaan onze schouders een beetje omhoog, maar we beseffen niet dat ze omhoog staan, en pas tegen het einde van de dag voelen we de vermoeidheid. Dus de sleutel is om aan te nemen dat je je er niet van bewust bent.

Stap twee, onderbreek het patroon door je lichaamsbewegingsgewoonten te veranderen. Ik raad aan om ongeveer elke twintig minuten op te staan, te wiebelen en te bewegen. Installeer een stretch pauze programma. Voel het verschil nu. Sta even op, ga staan, en rek en huppel op je plaats en breng je armen omhoog naar het plafond. Kijk naar het plafond; dans op je plaats. Als je dit ook maar even doet, zelfs als mensen denken dat je onnozel bent, zal je energie omhoog gaan. We hebben dat vele malen aangetoond in vele studies.

Drie, begin te leren om langzaam en diep in de buik te ademen. Als je dat doet en ongeveer zes keer per minuut ademt, zal je hartslag de neiging hebben om langzamer te gaan.

Ten vierde, we hebben een keuze waar we onze hersenen op richten. Ik kan me richten op hopeloze, hulpeloze, machteloze opties of op meer-positieve opties. Wanneer je in een ingezakte houding zit, wat de meesten van ons doen wanneer we op de bank zitten en televisie kijken, worden we als de letter C. Dat is een lichaamshouding van verdediging of machteloosheid. Dat geeft ons veel sneller toegang tot onze hopeloze gedachten. Als je je daarentegen opricht en omhoog kijkt, heb je makkelijker toegang tot positieve herinneringen.

We hebben dit bestudeerd, en het is leuk om zelf te zien. Ga onderuitgezakt zitten, denk ongeveer dertig seconden alleen maar aan hopeloze, hulpeloze herinneringen, en roep dan alleen maar versterkende herinneringen op. Ga dan rechtop zitten en kijk omhoog. Herhaal het denken aan alleen maar hopeloze…

Wanneer stress en spanningen meer emotioneel van aard zijn (zoals woede, verdriet of angst), moeten we ons lichaam bewegen. En wanneer de stressoren meer lichamelijk van aard zijn (zoals pijn of ongemak), moeten we proberen onze geest tot rust te brengen, bijvoorbeeld door te mediteren. Waarom?

Als ik boos of gefrustreerd ben, is mijn lichaam sterk geactiveerd. Een zware fysieke training zal ook de emoties uitwerken en de alarmreactie voltooien. En dan ben je rustig. Ik heb dit geleerd van een Tibetaanse praktijk. Ik vertel mijn studenten vaak dat als ze iets moeilijks tegen me te zeggen hebben en ik van streek zou raken, ze me eerst moeten laten gaan hardlopen. En dan kom ik terug, en het is opmerkelijk hoe moeilijk het is om mij opgefokt te krijgen. Ik ben rationeler omdat ik de alarmreactie heb voltooid.

Voor veel mensen geldt dat wanneer we lichamelijke pijn hebben, we reageren met angst en vrees en onze hersenen beginnen te denken aan alle negatieve scenario’s. Dan kunnen we die niet loslaten. Als ik in bed lig, heb ik misschien niet al te veel pijn, maar ik anticipeer al op het hebben van pijn, en die anticipatie op het hebben van de ervaring kan de ervaring creëren.

Als ik kan leren om dat piekeren te stoppen, dan escaleer ik niet van binnen. Als je pijn hebt, is het heel moeilijk om mindfulness training te doen, omdat de pijn er dan meteen weer in schiet. Dus mijn aanbeveling zou zijn om dat te combineren met zingen of neuriën of zeggen: “Om.” Nu zijn mijn hersenen bezig met het horen van dit geluid, en ik kan langzaam ademen en mijn lichaam weer in balans brengen. Om te kunnen regenereren, moet ik rustig worden, want als ik geactiveerd blijf, vertraagt de genezing.

Hier een paar ergonomische tips voor mensen die veel achter hun computer zitten

  • Neem veel pauzes
  • Als je op een stoel zit, maak dan je riem los. Laat je taille groter worden; geef het de ruimte. Het designer-jeans-syndroom dwingt ons hoger te ademen. Adem langzamer en lager in de buik.
  • Controleer je houding. We weten niet dat we inzakken tot het te laat is, ons hoofd naar voren geduwd naar het scherm. Dus ga rechtop zitten!
  • Thuis, vooral nu u laptops gebruikt, moet u de ergonomie verbeteren. Ga zo zitten dat uw voeten op de grond staan, en stel het toetsenbord zo in dat uw onderarmen parallel aan de vloer zijn terwijl u typt zonder uw schouders op te trekken. Stel vervolgens de hoogte van het scherm zo in dat de bovenkant van het scherm zich op dezelfde hoogte bevindt als uw wenkbrauwen, zodat u naar het scherm kunt kijken zonder omlaag te kijken. Als u een laptop gebruikt, schaf dan een apart toetsenbord aan zodat u het laptopscherm hoger kunt zetten, of een extra monitor zodat u het laptoptoetsenbord kunt gebruiken.
  • Soms zijn toetscommando’s of andere sneltoetsen beter dan het gebruik van de muis als ze de repetitieve stress van het bedienen van de muis kunnen verminderen. Als we de muis gebruiken, spannen we vaak onze schouders en houden we zelfs onze adem in, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Als we bijvoorbeeld met de muis slepen om tekst te selecteren, moeten we telkens dezelfde spieren in de hand langdurig aanspannen. In plaats daarvan klikt u aan het begin van de te kopiëren tekst, houdt u de Shift-toets ingedrukt en klikt u aan het eind van de tekst. Gebruik opdracht C om te kopiëren en opdracht V om te plakken.
  • Zet digitale apparaten ten minste een half uur voor het slapen gaan uit. Als u op familiebijeenkomsten bent, leg de mobiele telefoon dan weg, want als die aanwezig is, wordt u automatisch afgeleid. Je kijkt. En de onderbroken persoon voelt zich minderwaardig. Dat is wat ons onderzoek aantoont. De studenten die we vragen voelen dit, maar ze doen het allemaal nog steeds.

Tenslotte nog wat tips voor vermoeide ogen

We vergeten hoezeer onze ogen vermoeid raken als we naar schermen kijken. Als we naar het scherm kijken, knipperen we veel minder en krijgen we droge ogen. De spieren rond de lens trekken samen. Om te ontspannen, pauzeert u even en kijkt u op een afstand naar buiten. Doe dit vele malen en knipper opzettelijk.

Dit artikel is alleen voor informatieve doeleinden. Het is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling en mag nooit worden gebruikt voor specifiek medisch advies.