Detox kuur, ontgiften in 7 dagen!

Heb je wel eens het gevoel dat je niet lekker in je vel zit? Je bent niet echt ziek maar voelt je ook niet helemaal goed. Dan ben je misschien toe aan een detox kuur, reset jouw lichaam en krijg jouw energie weer terug!

Wat is een detox kuur?

Detox is een ander woord voor ontgiften. In de loop der tijd komen er allerlei stoffen in je lichaam terecht die daar niet thuishoren. Je merkt er niet altijd iets van, maar verschillende soorten gif hopen zich in de loop der tijd op, wat een negatieve uitwerking heeft op jouw lichaam. Door regelmatig een detox kuur te volgen kan jouw lichaam zich herstellen. Sterker nog, het is een reiniging van zowel lichaam als geest!

Welke detox kuur werkt voor mij?

Er zijn verschillende detox kuren met elk hun eigen eigenschappen, voordelen en nadelen. Hier zijn de meest voorkomende detox kuren: 

Dieet

Door te koken met gezonde recepten kun je het lichaam van binnenuit zuiveren. Kies een koolhydraat arm dieet met veel groente, fruit, plantaardige oliën en vetten, en producten met veel eiwitten. Vlees en vis leveren vet en proteïnen, vet voedsel geeft je snel een voldaan gevoel, proteïnen verhogen jouw stofwisseling. Je zult met een gezond dieet ook nog eens snel afvallen.

Je kunt ook kiezen voor een detox kuur op basis van vasten. Daarbij eet en drink je zo weinig mogelijk calorieën. Het is een effectieve wijze om te ontgiften, maar het kan vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Je zult weinig gif binnenkrijgen, maar je mist ook essentiële bouwstoffen voor jouw lichaam. Die kun je deels aanvullen met voedingssupplementen. Kies alleen voor een detox kuur op basis van vasten als je al behoorlijk gezond bent, en zorg dat je de belangrijke bouwstoffen tot je neemt, ook tijdens de detox kuur.

Hydrotherapie en vocht in het algemeen

Er zijn verschillende detox behandelingen op basis van vochtregulering, inwendig en uitwendig. Door veel water te drinken spoel je veel gif weg uit jouw lichaam en je onderdrukt het hongergevoel. Drink ongeveer één tot twee liter water per dag, overdrijf niet. Er zijn ook sapkuren, beperk je tot sap op basis van groente. Fruit heeft vaak teveel suikers en ook fruitsuikers zijn niet goed bij een detox kuur.

Warmtebaden en klysma’s zijn ook behandelingen met vocht. Een warmtebad detox kuur kan goed samengaan met een detox dieet, let op met darmspoelingen ofwel klysma. Er bestaat geen sluitend bewijs dat een darmspoeling echt werkt, en als het op een verkeerde wijze wordt uitgevoerd kan het zelfs schadelijk zijn voor de darmwand.

Lichaamsbeweging

Bewegen, sporten en fitness zijn uitstekende middelen voor een detox kuur. Door meer te sporten zal jouw lichaam meer antistoffen aanmaken wat gif sneller uit je lichaam zal verwijderen. Daarnaast is de afvoer van water ook hoger. Als je voldoende drinkt en sport zul je veel gif via de nieren afscheiden. Met intensieve beweging versnel je het detox proces, en in combinatie met een detox dieet op basis van gezonde voeding kun je intensief sporten zonder je lichaam teveel te belasten. Bij een detox dieet op basis van vasten is intensieve lichaamsbeweging niet verstandig.

Detox kuur via de huid

Er zijn verschillende detox methodes waarbij gif via de huid wordt onttrokken. Een kleibad is een populaire vorm van detox waarbij de klei het gif uit jouw lichaam zal onttrekken. Er zijn ook speciale detox pleisters die op bepaalde plekken op het lichaam worden aangebracht om gif uit het lichaam te verwijderen. De bekende kaarsen detox therapie werkt met kaarsen in het oor. Dit kan een gevaarlijke behandelmethode zijn als deze niet juist wordt uitgevoerd. Houd daar rekening mee.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er volop manieren om te detoxen. We hebben niet eens alle methodes genoemd. Het wordt aangeraden één maal per zes maanden, of één maal per jaar een detox kuur van zeven dagen te ondergaan. Je kunt daarbij kiezen om een detox kuur te combineren met een detox dieet. Bijvoorbeeld een detox kuur waarbij je dagelijks sport op intensieve wijze, en daarnaast een koolhydraat arm dieet volgt met minder calorieën maar niet op een gevaarlijk laag niveau. Drink daarbij veel water om de ontgifting te versnellen. Naast de detox voordelen zul je op deze wijze ook afvallen en buikvet verbranden. Kies altijd voor een gezonde en verstandige detox kuur, en onderzoek de mogelijke gevaren en bijwerkingen.

Zo zal jouw huid strakker worden en stralen, jouw lichaam zal meer energie krijgen en je zult je als herboren voelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *